9e Omloop van Blauwhuis: niet voor watjes!


De weersvoorspellingen voor zondag 24 april 2016 hadden net zo goed kunnen gelden voor een willekeurige dag in januari: regen, hagel en een gevoelstemperatuur van -3. Kortom: geen fietsweer! Desalniettemin stonden er toch nog 45 renners aan de start van de negende Omloop van Blauwhuis.


Sinds een aantal jaren wordt er in Blauwhuis om 14:45 uur gestart met een jeugdwielerwedstrijd. Aggie Walsma, de succesvolle marathonschaatster uit Bolsward, schoot de wedstrijd in gang. Voorzien van commentaar van Erik Jager bij de juryauto en Sjoerd Huitema vanuit de toren van de Vituskerk en onder de muzikale klanken van de Swalkers trof de jeugd, in de leeftijd van 8 tot 14 jaar het niet met de weersomstandigheden. Hoewel in Blauwhuis er soms een regenbui over trok, bleek iets verderop een hagelbui de jeugdige renners te teisteren. Op het moment dat in België Wout Poels onder apocalyptische omstandigheden Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam schreef, deden de 15 gestarte jeugdrenners in Blauwhuis daar niet voor onder. In categorie 1/2 ging de winst naar Maureen Abma uit Wolvega, terwijl in categorie 3/4 er winst was voor Leonie Bentveld uit Burgum. Xander van Straten wist solo over de meet te komen in de categorie 5 t/m 7.


Na de jeugd was het de beurt aan de A en de B-klasse. Om exact 16:00 uur vertrokken zo'n 30 renners voor respectievelijk 7 en 5 ronden. De weergoden bleken vanaf dat moment de renners goedgezind want direct na de start klaarde het weer op en kwam de zon te voorschijn, een spat regen en een donkere wolk daar gelaten. De nog steeds aanwezige harde wind zorgde onmiddellijk voor een schifting in beide klasses. Na een aantal ronden reden er al renners verspreid over de gehele lengte van het parcours. Bij de A-klasse werd er volop aangevallen maar een man of 6 hielden elkaar flink in de houtgreep. Uiteindelijk wist Dennis Haanstra uit Sneek zijn voorwiel als eerste over de meet de duwen voor Frank Thomson en Boyan Bakuizen. In de B-klasse was het peloton teruggebracht naar 9 man die nog streden voor de overwinning. Deze ging uiteindelijk naar Dennie van der Kooi uit Franeker voor Bertelt Braaksma en Rik Jansen.

De complete uitslag is te vinden op: www.swpo.nl