AED


Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met ritmestoornis. In Blauwhuis is een AED aanwezig die kan worden ingezet bij reanimaties in het dorp.

Als het alarmnummer 112 wordt gebeld voor een reanimatie in de buurt, dan gaat er een signaal af, via hartslag.nu, naar een aantal leden van de EHBO vereniging om het apparaat op te halen en in te zetten. Zij zijn getraind in het gebruik van het apparaat en in reanimeren.

Daarnaast kan het gebeuren dat iemand een hartstilstand krijgt en dit gezien wordt door iemand die het apparaat kan bedienen, maar geen oproep krijgt via het alarmsysteem (bijvoorbeeld een toerist).

Om het apparaat zo snel mogelijk in te zetten is het van belang om het apparaat centraal en zichtbaar op te hangen. In overleg met de EHBO-vereniging en familie de Wolf is besloten om de AED te verplaatsen van de Singel (achteraf locatie) naar de Freonskip. Hier hangt het apparaat tevens onder camerabewaking.

Vanaf 16 juli 2019 is het apparaat op te halen van de muur van de Freonskip. Leden van de EHBO-vereniging zijn geïnformeerd door het bestuur van de EHBO.

Mocht u belangstelling hebben voor het volgen van een AED-training dan kunt u contact opnemen met Brenda Bruinsma uit Blauwhuis.